Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Kortyzol zwykle kojarzy nam się jako "zły hormon", przez który wolniej się chudnie, buduje tkankę mięśniową, regeneruje. Jest on jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy najlepiej suplementować olej rybi? Badania sugerują, że optymalnym czasem jest wieczór np. do kolacji lub bezpośrednio przed snem. Na podstawie: [...]
Każdemu z nas marzą się widoczne mięśnie brzucha, które bez wstydu będziemy mogli pokazać na plaży czy basenie. Niestety działania, które podejmujemy, nie zawsze dają pożądany efekt i szybko zniechęcamy się. Co zatem zrobić, aby nasz brzuch najpierw zrobił się płaski, a następnie imponował tzw. kaloryferem? Poznaj 5 prostych kroków, które należy [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
[...] dla siebie: krople, kapsułki z tłuszczem, tabletki twarde, oleje, trany, a nawet cukierki i gumy do żucia. Możemy kupić również witaminę D3 z dodatkiem witaminy K2, kwasów omega 3 albo wapnia w zależności od naszych potrzeb. Szczegółowych informacji dotyczących zapotrzebowania na witaminę dostarczą nam badania krwi, w których oznaczymy poziom [...]
[...] wiążą się z niską jakością snu, zatem warto uwzględnić ten produkt w swoich wyborach. Tuńczyk w puszce Tuńczyk w puszce to stosunkowo niedrogie źródło białka i kwasów omega-3. Omega-3 jest dla nas istotne, gdyż może zwalczać stany zapalne w organizmie, co jest istotne także, gdy mówimy o jakościowym śnie. Tuńczyk dostarcza także pokaźną [...]
Diety ketogeniczne nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: [...]
[...] rozwiązanie pozwala na to, aby zredukować ilość dostarczanych cukrów do organizmu, co dodatkowo podniesie wartość odżywczą diety i będzie po prostu zdrowsze. Nie dość, że ograniczymy sam cukier, to dodatkowo organizm otrzyma korzyści wynikające ze spożycia dodatkowych kwasów omega 3. Źródło: J Strength Cond Res. 2011 styczeń; 25 (1): 61-5.
Wokół diet ketogenicznych, lub nawet szerzej mówiąc, diet niskowęglowodanowych narosło wiele mitów. I to zarówno tych gloryfikujących ten sposób odżywiania, jak i tych bardzo negatywnych. Chciałbym dzisiaj przyjrzeć się części zalet diet ketogenicznych, a być może dzięki temu, rozwiać niektóre mity, które ją otaczają. A jest ich sporo! Zdolność [...]
[...] nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że dobrze zaplanowana dieta może być odżywcza i pełnowartościowa. Okazuje się, że nie ma problemu, aby stosowała ją kobieta w ciąży czy matka [...]
[...] naukowe przeprowadzone na ponad 1300. kobietach z USA i Danii, zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych typu trans, przy jednoczesnej niskiej konsumpcji kwasów z grupy omega-3, miało wpływ na obniżenie płodności. Po części jest to związane z możliwością występowania większej ilości zaburzeń metabolicznych np. insulinooporności czy cukrzycy [...]
[...] tych należą m.in.: jaja, szczególnie żółtka - są pełne aminokwasów i przeciwutleniaczy, takich jak tryptofan, tyrozyna, cholina, biotyna. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3 ananas - zawiera tryptofan, trochę serotoniny i dużo bromelainy - enzymu, który łagodzi stany zapalne sery — są źródłem tryptofanu oraz fenyloetyloaminy [...]
[...] Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody metaboliczne (chodzi o indukcję stanu zapalnego wywołaną przez nadmierną podaż kwasów omega-6). Prawda leży gdzieś pośrodku. Różne metaanalizy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, jaka ilość węglowodanów jest szkodliwa. Można próbować szukać odpowiedzi [...]
Systemy odpornościowe człowieka, zarówno wrodzone, jak i nabyte, mogą być pielęgnowane za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia. Istnieje szereg czynników, które ułatwiają układowi immunologicznemu walkę z różnymi zagrożeniami, jednak dosyć łatwo jest również te procesy zaburzyć. Chociaż statystycznie osoby dorosłe są nieco mniej narażone na [...]
[...] zależności od gatunku 25-63% wszystkich tłuszczów), który jest zaliczany do tłuszczów nasyconych. Mimo tego, że może pochodzić z morza, zawiera jedynie śladowe ilości kwasów omega-3. Węglowodany Węglowodany mogą stanowić od 10 do 25% suchej masy spiruliny. Jednak bardzo niewiele jest w niej węglowodanów prostych oraz polioli. Węglowodany [...]
[...] i mineralne, jak podczas intensywnych treningów. Jednak po powrocie do treningów warto uzupełnić dietę w witaminę D3, K2, witaminę C, magnez, cynk i kwasy tłuszczowe omega 3. Pamiętaj również o spożywaniu odpowiedniej ilości wody zasobnej w elektrolity. W przypadku gdy korzystałeś z preparatów odżywczych, jak białko czy gainer, to [...]
[...] higienę stylu życia. SPRAWDŹ: IMUNNO CONTROL - WSPOMAGA WALKĘ Z SEZONOWYMI PRZYPADŁOŚCIAMI Niedobory między innymi witamin C i D, czy E, a także cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, czy białka mogą osłabić funkcjonowanie układu odpornościowego i pośrednio zwiększyć narażenie na zachorowania sezonowe ogółem. Ponadto nieregularny tryb życia, [...]